Szamóca termesztés

Strawberries 

A szamóca (földieper) az egyik legkedveltebb gyümölcs, nem csak íze, de magas vitamin-, ásványi anyag- és flavonoid tartalma is értékessé teszi. A Magyarországon termő szamóca nemzetközi viszonylatban is a kitűnő ízt jelenti, köszönhetően a talajnak, a napfénynek és a szakértelemnek. Azonban a termesztése korántsem egyszerű feladat. Fejlődése, terméshozama, eltarthatósága és íze sok olyan változó paramétertől függ, melyet érdemes és a biztos siker érdekében kell is mérni.

Klaas Plas – szamócatermesztés a tanácsadó szemével

Klaas Plas, a Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó bemutatja, hogy milyen tényezőkre kell figyelni, melyek azok a paraméterek, amelyeket mérni kell ahhoz, hogy kiváló minőségű és kimagasló hozamú termést érhessünk el a szamóca termesztés során.

Talajnedvesség

A talaj – vagy talajmentes művelés esetén a közegnedvesség nagyon fontos tényező, amelyet nehéz jól mérni. Egyre inkább elterjedt a kézi tenziométerek (vízpotenciál mérők) használata, ám megbízhatóságuk a kézi leolvasás miatt nagyban függ a leolvasások pontosságától és gyakoriságától. Az AgroSense rendszer áthidalja a méréssel járó kellemetlenségeket, megkönnyítve a gazdák életét. Folyamatosan méri a talajnedvességet, melynek adatait bárhol elérheti a felhasználó legyen akár otthon, akár úton, hiszen a rendszer webes felülettel rendelkezik, amelyen keresztül könnyedén megtekintheti az épp aktuális értékeket. Így segítő kezet nyújt, hogy időben meg lehessen hozni a szükséges és megfelelő döntéseket

Tápanyagok

Talajmentes termesztéskor nélkülözhetetlen tudni, de talajos műveléskor is nagyon fontos, hogy a szamóca hogyan veszi fel a tápanyagokat. Az vezetőképesség (EC) mérésével a tápanyag-koncentráció változását lehet pontosan követni és szükség esetén beavatkozni.

A levegő relatív páratartalma

A növények környezetében a levegő páratartalmának alakulása befolyásolja azok fejlődését, hiszen a párolgás szükséges a növények “vérkeringéséhez”. Az optimális páratartalom értéke függ attól, hogy van-e fotoszintézis (nappal/éjszaka) illetve a levegő a hőmérsékletétől is (illetve annak alakulásától – éjszakai lehűlés). A levegő relatív páratartalmának jelentősége van a különböző betegségek kialakulásában is. Magas páratartalom mellett megjelenhet a Botrytis, egy szárazabb időszakot követő párásabb időszak pedig a lisztharmat kockázatát növeli meg.

Hőmérséklet

A pillanatnyi optimális hőmérséklet elsősorban attól függ, hogy a növények mennyi energiát kapnak a fotoszintézishez. Azaz naposabb idő esetén magasabb, míg borús idő esetén alacsonyabb hőmérséklet a megfelelő.

Őszi fejlődés
A hőmérsékletből számított hőösszeg a növények különböző fenológiai szakaszaiban fontos információkat jelentenek. Az őszi fejlődési szakaszban az a cél, hogy a szamóca megfelelő mennyiségű virágfürtöt készítsen elő a tavaszi időszakra. Ha túl sok hőenergiához jut a növény, akkor lehetséges, hogy még az őszi időszakban elindul a virágzás, de ezekből termés nem lesz, túl alacsony hőösszeg esetén nem lesz megfelelő a virágzat mennyisége.

Hideg téli órákban
A szamócának fajtától függően 1000-1600 óra hideg órára van szüksége. Amennyiben ezt a növények nem kapják meg, akkor a tavaszi fejlődésük el fog maradni az elvárttól.

Klaas Plas az AgroSense rendszerben megbízható segítő társra talált!

Az AgroSense rendszer a szükséges paramétereket akár szabadföldi, akár melegházi környezetben folyamatosan és nagy pontossággal méri. A rendszer tovább bővíthető EC (talaj vezetőképessége), levélnedvesség-, illetve a bázisállomáson elhelyezhető meteorológiai szenzorokkal, melyek segítséget adnak a gazdáknak a tápanyagozás, a növényvédelem, a szellőztetés és az energetikai feladatok optimalizálásában is.

If you want to use this websited you need the accept using cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close